Ingredience:
Na květákovou kaši:
- květák
- 1 hrnek vývaru
- sůl
Na lososa:
Na omáčku:
- větší hrst čerstvého kopru
- hrnek vývaru
- 1 menší cibuli
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 1 lžíci želatiny (můžete vynechat)
Postup:
- Květák omyjte, nakrájejte na růžičky a napařte je do měkka.
- Napařený květák přendejte do misky a trochu ho rozšťouchejte. Přilijte vývar a rozmixujte květák na jemnou kaši. Osolte dle chuti. Květákovou kaši si můžete ochutit např. i česnekem, který buď rozmixujete s květákem a nebo si ho osmahnete na ghee a pak jím kaši na talíři posypete. Až budete mít kaši hotovou, odložte ji stranou.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Dejte ji do mixéru, přidejte stroužek česneku, vývar, kopr a vše pořádně rozmixujte.
- Rozmixovanou směs dejte do malého hrnce a vařte ji tak dlouho aby se její množství zredukovalo přibližně na polovinu.
- Pak přidejte sůl a lžíci želatiny a ještě krátce povařte, aby se všechna želatina rozpustila.
- Hotovou omáčku sundejte ze sporáku a nechte ji stranou. · Květákovou kaši dejte na dno zapékací misky a navrch vložte steaky z lososa.
- Lososa osolte, opepřete a vše vložte do trouby. Pečte odkryté 30 minut na 180 ºC.
- Lososa servírujte s květákovou kaší a troškou koprové omáčky, popř. koprovou omáčku můžete nalít do menší nádobky a servírovat ji zvlášť, aby si každý nalil dle své chuti.
Autor: Žaneta Kremsa. Zdroj: www.zivakultura.cz.