Brokolicová polévka s masovými kuličkami a smetanou

Zpět na přehled

Ingredience:

Na polévku:
  • 1 litr vývaru, já sem v tomto receptu použila vývar z králíka
  • 1 velkou brokolici
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou cuketu, oloupanou
  • Sůl, pepř a kmín na ochucení
  • Domácí kysanou smetana (nemusíte, pokud netolerujete mléčné výrobky)
Na kuličky potřebujete:
  • 400‒500 gramů mletého masa (v tomto receptu je použito vepřové)
  • 1 větší červenou řepu
  • sůl, pepř
  • 1‒2 lžíce tuku (sádlo nebo kachní tuk)

Postup:

  • Mleté maso dejte do misky, osolte a opepřete.
  • Oloupejte červenou řepu, nastrouhejte ji na hrubo a vmíchejte do mletého masa. Pořádně promíchejte aby se řepa s masem řádně spojila. Rukama pak utvořte kuličky, asi tak 3 cm v průměru a vložte je do pečící misky.
  • Kuličky polijte tukem a dejte je péct do trouby na 170 stupňů na asi 30 minut.
  • Zatímco se budou kuličky péct, připravte si polévku.
  • Do hrnce nalijte vývar a nechte ho ohřívat. Zeleninu nakrájejte na drobné kusy a dejte do vývaru. Ten osolte, opepřete a přidejte do něj mletý nebo celý kmín.
  • Nechte ho pomalu přivést k varu, pak uberte na teplotě a nechte vývar jen pomalu vařit dokud nebude zelenina měkká. Pak vývar odstavte a nechte ho asi 10 minut stát.
  • Nakonec ručním mixérem rozmixujte polévku do hladka.
  • Polévku servírujte s předem připravenými masovými kuličkami a pokud tolerujete, tak ozdobte lžící domácí kysané smetany. Můžete také posypat nakrájenými bylinkami.

 

Autor: Jana Dell Plotnárková. Zdroj: www.zivakultura.cz.

Stáhněte si letáček pro tisk - DESATERO NÍZKOSACHARIDOVÉ STRAVY