Ingredience:
- 1 větší červená cibule
- 1 lžíce ghí nebo avokádového oleje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 500 g kvalitního mletého hovězího (grass fed)
- 1 červená paprika, na kostičky nakrájená
- 1-2 lžičky chilli nebo kajenského pepře (podle chuti)
- 2 lžičky mleté papriky
- 2–3 lžičky římského kmínu
- 1 lžička oregána
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1,5 hrnku hovězího vývaru
- 1,5 hrnku nasekaných rajčat nebo rajčatového pyré
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 plechovka černých fazolí, přecezených (u low carb verze lze fazole vynechat)
- himalájská sůl
- pepř
- Na servírování:
- strouhaný čedar
- zakysaná smetana nebo skyr
- čerstvý koriandr
- nakrájené avokádo
Postup:
- Na středním plameni s rozehřátým olejem orestujeme nasekanou cibuli, přidáme česnek a na kostičky nakrájenou papriku a společně asi 2 minuty restujeme.
- Zvýšíme teplotu, přidáme mleté hovězí maso, chilli, římský kmín, skořici a mletou papriku, důkladně promícháme a restujeme další 4–5 minut.
- Následně teplotu snížíme, přidáme vývar, krájená rajčata a rajčatový protlak, vše promícháme a za občasného míchání necháme na mírném plameni 20–30 minut probublávat.
- Na závěr přidáme fazole, sůl a pepř, promícháme a ještě 10 minut společně povaříme.
- Hotové chilli podáváme posypané strouhaným čedarem, nasekaným čerstvým koriandrem, nakrájeným avokádem s vrchovatou lžící zakysané smetany nebo skyru.
Autor: Janina Černá. Zdroj: Cukrfree.cz.