Ingredience:
- 1 středně velký květák
- 1 červená paprika
- 1 palička česneku
- 1 mrkev
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1/3 lžičky kajenského pepře (přidejte více, pokud máte rádi ostřejší polévky:)
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu (1/2 lžíce sušeného tymiánu)
- 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 hrnky kokosového mléka
- 1 lžička šťávy z citronu
- ghí
- himalájská sůl
- pepř
Na servírování:
- nasekaný čerstvý koriandr
- kozí (nebo ovčí) sýr feta
- nasekaná chilli paprička
Počet porcí:
6–7 porcí
Postup:
Česnek lze připravit buď v troubě (cca 40 minut) nebo na pánvi (cca 15 minut)
Trouba:
- Troubu předehřejte na 195°C.
- Z paličky česneku oddělte jednotlivé stroužky, odstraňte přebytečné slupky (avšak česnek neloupejte).
- Stroužky vložte do menší nádoby na pečení, pokapejte rozehřátým ghí, přiklopte a vložte do předem vyhřáté trouby.
- Pečte cca 40 minut, dokud česnek nezměkne. Poté česnek nechte vychladnout.
- Jednotlivé stroužky potom oloupejte, vložte do menší misky a rozmačkejte.
Pánev:
- Z paličky česneku oddělte jednotlivé stroužky, odstraňte přebytečné slupky (avšak česnek neloupejte).
- Vložte česnek na pánev (bez oleje) a na mírném plameni restujte cca 15 minut, dokud slupky nezačnou tmavnout a česnek uvnitř měknout. Občas s pánví zatřeste, aby se česnek orestoval rovnoměrně.
- Česnek nechte vychladnout. Jednotlivé stroužky potom oloupejte, vložte do menší misky a rozmačkejte.
- Do většího hrnce s rozehřátým ghí přidáme na menší kostičky nakrájenou červenou papriku, promícháme a restujeme 3–5 minut, dokud paprika nezměkne.
- Přidáme na menší růžičky nakrájený květák a na kostičky nakrájenou mrkev a promícháme.
- Přisypeme všechno koření, osolíme, opepříme a dalších 5 minut společně restujeme.
- Vlijeme vývar, promícháme, překryjeme pokličkou a na mírném plameni necháme probublávat 30–40 minut, dokud nám květák a mrkev nezměkne.
- Přidáme kokosové mléko a česnek, promícháme a ještě 10–15 minut společně na mírném plameni bez pokličky povaříme.
- Odstavíme hrnec z plamene a pomocí tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujeme. Pokud používáte umělohmotný nástavec na mixér, nechte polévku vychladnout a až poté mixujte.
- Na závěr vrátíme polévku na střední plamen, přidáme šťávu z citrónu, krém promícháme, případně dochutíme kořením nebo dosolíme/dopepříme a necháme ještě 5 minut prohřát.
- Hotový krém podáváme teplý, posypaný čerstvým koriandrem, nalámaným kozím sýrem feta, nasekanou chilli papričkou, zakápnutý olivovým olejem.
Autor: Janina Černá. Zdroj: Cukrfree.cz.