Pečený květák s petrželkovým pestem

Zpět na přehled
Ingredience:
  • 1 větší květák
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 5 stroužků česneku (nasekaného na kostičky)
  • větší hrst kadeřavé petrželky
  • sůl
  • citronova šťáva
  • olivový olej
  • 1 lžíce másla

 

Postup:
  • Troubu předehřejeme na 200°C.
  • Květák očistíme a rozřízneme na dvě poloviny (košťál neodřezáváme, aby nám držely plátky pohromadě).
  • Od středu řežeme 1 cm tlusté plátky (z jednoho květáku nařežeme 2–4 plátky). Zbylé růžičky společně s plátky vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení.
  • Potřeme je olivovým olejem, plech překryjeme, vložíme do trouby a pečeme 15 minut.
  • Plech s květákem vyjmeme z trouby a jednolitvé plátky a růžičky posypeme strouhaným parmazánem.
  • Vložíme opět do trouby a nepřekryté pečeme dalších 15 minut.
  • Mezitím si na pánvi na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme česnek a 2 minuty res-tujeme.
  • Přidáme petrželku, zakápneme citronovou šťávou a dalších cca 30 vteřin společně restuje-me. Hotový květák potřeme petrželkovou směsí, osolíme, zakápneme olivovým olejem a podáváme.

 

Autor: Janina Černá. Zdroj: Cukrfree.cz.

Stáhněte si letáček pro tisk - DESATERO NÍZKOSACHARIDOVÉ STRAVY